top of page
Search
Writer's picturekcgunerhan

Kanser Hastaları için Sosyal Platform : I Had Cancer

Kanser, yüzyıllar öncesinde olduğu gibi günümüzde de varlığını sürdürmekte ve insanlığı geçmişte olduğundan daha fazla tehdit etmekte. Türk Onkoloji Derneği'nin açıklamasına göre, tıp tarihi boyunca hiçbir hastalığın kanser kadar araştırmalara konu olmadığını söylemek yanlış olmaz.

İnsanlığa karşı bu kadar büyük bir düşmana karşı bilimsel araştırmalar dışında insanların biraraya gelip birbirlerine destek olmaları, fikir alışverişinde bulunmaları da savaşın diğer bir kolu.

Teknolojik gelişmelerin iletişimi kolaylaştırması, tüm dünyayı birbirine bağlamasıyla oluşan sosyal platformlar da gittikçe çeşitleniyor ve spesifikleşiyor. I Had Cancer, kanserle savaşanlar, savaşı kazananlar ve savaşta orada olanları biraraya getiriyor. Savaşla yakından ilgisi olanlar, birbirlerine destek veriyor, tecrübelerini paylaşıyor. Yaşınızı, cinsiyetinizi, kanser türünüzü, konumunuzu belirtip sizinle ortak özelliklere sahip olanlarla bilgi alışverişi yapabiliyorsunuz. Kansere yakalanan siz de olabilirsiniz ya da ailenizden biri de, onun neler yaşadığı, hastalık süresince nasıl bir yol izlediği gibi süreçleri paylaşabiliyorsunuz.

I Had Cancer, New York merkezli Squeaky Wheel Media tarafıdan oluşturulmuş: Mailet Lopez, Robert Boyle ve Anthony Del Monte. Mailet Lopez meme kanseri zaferinden sonra tecrübelerini blog yazarak insanlarla paylaşmak istemiş, daha sonra da ortaya geniş çaplı tecrübe paylaşım platformu çıkmış.

Sitenin hakkında kısmında yazınlanlara göre her şey üç kelime ile başlamış, 'You have cancer'. Lopez'e, 2008 yılında, 33 yaşındayken meme kanseri teşhisi konmuş, ailesinden ve arkadaşlarından aldığı büyük desteğe rağmen hastalığın nasıl ilerleyeceği, onu nelerin beklediği konusunda kafasında soru işaretleri varmış, internette yaptığı onca araştırmaya rağmen de istediği şekilde bilgiye erişemiyormuş. Bir gün hastanede bekleme odasında, onunla aynı yaşta meme kanserine yakalanan ve zafer kazanan bir kadınla konuştuğunda Lopez'in deyimiyle kendi kahramanını bulmuş ve aklındaki tüm soruları cevaplandırmış. Daha sonra da bunu kendisinden sonrakilerin de kullanabileceği bir sosyal ağ olarak yaratmayı düşünmüş. Peki neden I Had Cancer ? Platform, geçmiş zaman takısıyla geleceğe umut, pozitif ve optimist mesaj vermeyi amaçlıyor.

Site 2011'in temmuz ayında yayımlanmaya başlamış, şu anda 110 dan fazla ülkede binlerce kişiye ulaşmayı başarmış. 2012'de internetin Oscarları olarak bilinen Webby Awards'da en iyi iletişim sitesi ödülünü kazanmış. 2013'de Parade Magazine tarafından hayat kurtaran yedi sosyal ağdan biri seçilmiş.

I Had Cancer platformunun nasıl işlediğini görmek için, sitenin kendi yayımladığı tantım videosunu izleyebilirsiniz.

1 view0 comments

Comments


  • Facebook - White Circle
bottom of page