Hayatımız yaşamak için yemek ve yemek için yaşamak ikilemi arasında gidip geliyor. Bazen sadece yemek için geziler yapıyoruz bazen ise sadece açlığımızı yok etmek ve hayatımıza devam etmek için almamız gereken kaloriyi almak için yemek yiyoruz. Benim ve sanırım hepimizin en sinir olduğu da ikinci kısım, yaşamak için yemektir herhalde. Günde iki-üç kez acıkan karnınızı doyurmak için çabalarsınız, ne yesem diye düşünme kısmı, işi gücü bırakıp hazırlama kısmı, yedikten sonra bulaşık kısmı vs. Her defasında 'ya şu haplar çıksa da şundan kurtulsam' diye düşünür ve Jetgiller'i anarım böyle anlarda.
Jetgiller'deki hap değil belki ama ona çok yakın, yemekle harcanan zamanı ortadan kaldıran, yemek sonrası şişkinlik gibi günlük hayatınızı etkileyen faktörleri de olmayan, ortalama yetişkinin alması gereken besin değerlerine sahip bir ürün var: Soylent. Gıda alternatifi olarak da niteleyebiliriz. İlk defa, benim ve birçoğumuz gibi aynı dertten muzdarip olan yazılım mühendisi Rob Rhinehart tarafından yapıldı. İnternetten besinlerin toz halini tedarik edip, belli ölçülerle karıştırıp kendisine gıda alternatifi yarattı ve blogunda da deneyimlerini paylaştı. 30 gün boyunca karışımı içip düşüncelerini blogda yazdı. İnsanlar da yorum ekleyerek formülü detaylandırdı. Zamanla standart bir formül oluşturup, toz karışımı su ve yağla karıştırıp içmeye başladı.Daha sonra da internette açtığı kampanyayla karışımı ürün haline getirip, markalaştırdı. Büyük firmalardan bağımsız ortaya çıkışı ve açık kaynak olması çağa daha da uygun hale getiriyor. İsterseniz internet sitesinden Soylent'in içeriğine bakıp, Amazon'dan hammaddeleri eve söyleyip kendiniz de evde bir üretim hattı kurabilirsiniz.
Bu video için kısa bir Soylent belgeseli desek yanlış olmaz. Motherboard'dan Brian Merchant 30 gün boyunca yemek yerine Soylent'le besleniyor. Onun yemeksiz ruh halini, sağlık durumunu ve 30 gün sonunda yemeğe tepkisini videoda görebilirsiniz.
Soylent ismi Amerikan bilimkurgu yazarı Harry Harrison'ın distopik kitabı Make Room! Make Room! 'daki gıda maddesinden geliyor. Ayrıca kitabın filme uyarlamasının ismi de Soylent Green, 1973 yapımı film. Sene 2022, dünyadaki insan nüfusu hızla artmış ve bununla beraber dünyadaki yiyecek stokları tükenmiş, büyük bir şirket içeriği bilinmeyen ve büyük bir sır olan Soylent Green ile bu sorunu çözüyor. Film boyunca var olan soru ise 'What is the secret of Soylent Green?' Spoiler olucak ama bu detayı yazmadan olmaz çünkü gerçekten garip. Filmin sonunda kahraman sırrı öğreniyor ve filmle özdeşleşen o meşhur lafı ediyor; Soylent Green is people! Evet, insanlardan yapılıyor Soylent Green. Bu nedenle Soylent'in sitesinde 'Soylent is not people' yazıyor.
Bu video Soylent hikayesinin en başlarından. 25 Mart 2013 tarihinde yayınlanmış. Discovery Channel, Rob Rhinehart'ın yemek yerine Soylent'le beslenmesini merak etmiş ve 1 haftalık deney yapmışlar. Rhinehart'ın Soylent'i hazırlayışını da videoda izleyebilirsiniz.
Soylent gerçekten fütüristik bir fikir ve girişim. Hal böyle olunca da meraklısı bir hayli fazla. 5 gün, 7 gün Soylent diyeti yapıp yani normal yemek yerine yalnızca Soylent'le beslenip deneyimlerini internette paylaşan birçok insan var. Ne mutlu ki bunun için Türkçe kaynak da var.
Soylent internet üzerindeki kampanyasıyla $3M toplamayı başardı ve Soylent ürün haline getirildi, önce $1.5M daha sonra da 2015 yılının Ocak ayında $20M yatırım aldı. İlk başta yani versiyon 1.0'da yalnızca toz karışımı halinde var olan Soylent, ikinci versiyonunda yani Soylent 2.0'da hazır içecek şeklinde de ürün çıkardı.
Soylent 2.0 reklam filmini buradan izleyebilirsiniz.
Soylent'in şu anda yalnızca Amerika'da ve Kanada'da satışları var, (içinde Türkiye'nin olmadığı) 14 ülke için ise ne zaman satışa çıkacağını site içerisinden sorgulatabiliyorsunuz. Soylent'in kendi sitesi üzerinden Türkiye'ye satışı maalesef yok ama onun da çaresi var; Amazon üzerinden satılıyor. Soylent'in şu anda Avrupa'ya gönderimi olmadığı için, Avrupalı girişimciler de benzerlerini kurmuşlar: Purelent ve Joylent örenekleri gibi...Oralardan da Soylent benzerleri sipariş edilebilir.
Konu ile ilgili daha fazlası için:
Comentarios